Támogatás nélküli rendszerek áthelyezése virtuális környezetbe

Az Omega Byte Kft. egyik specializációja, hogy az általuk felügyelt számítógépek, amelyeken termelés szempontjából kritikus alkalmazások, és a hozzájuk kapcsolódó mérések futnak, mindig üzemképesek legyenek.

Ez adott esetben nem csak egy-egy kártya cseréjét, hanem a komplett vezérlő számítógép cseréjét is jelentheti.

Mit tehetünk az elavult Windows XP alapú rendszerekkel?

A 2014. Április 14-vel hivatalosan megszűnt Windows XP támogatásának - és egy korszak lezárásának - köszönhetően a jövőben több gép esetében is várható ez utóbbi, ami sajnálatos módon megnehezíti a szóban forgó eszközök működtetését.

Ezek a gépek több évtizede működnek, tehát az alaplap cseréje az arra ültetett, ahhoz szorosan kapcsolódó periféria cseréjét is jelenti. A PC-k be elhelyezett bővítőkártyák több esetben nem támogatják a Windows XP-nél újabb operációs rendszereket, hiszen azok még valamikor a Win95 - Win98-as időszakban kerültek beszerzésre (idestova több, mint 20 éve).

További problémát okoz, hogy a fentebb említett kártyák cseréjéhez a komplett gyártósort kellene újraprogramozni, ami igen költséges és időigényes – hozzátéve, hogy mindezt egyetlen kieső számítógép miatt kellene megtenni.

A helyzetre az általunk preferált megoldás egy virtuális környezetben futtatott Windows XP, ami hosszútávon is működőképes lehet. Virtualizálni egy-két kivétellel mindenféle eszközt lehet és ráadásul egy-két feltételt figyelemmel kísérve gyakorlatilag akármikor cserélhető alatta a fizikai réteg.

A régi rendszerek új, virtuális környezetben

Cégünk lehetőség szerint a host operációs rendszer szállítójaként azt a gyártót választja, aki az eredeti OS-t is gyártotta, hiszen az jobban illeszkedik az adott vállalati és ipari környezetbe. Ez Windows alapú guest esetén Windows host-ot, Linux esetén Linux hostot jelent.

Amennyiben a szóban forgó gépben az általánosan elterjedt hardverelemeken kívül (VGA, LAN, Soros port stb.) egyedi bővítőkártyák is vannak, akkor szinte biztosan Linux alapokon kell megoldani a virtualizálást, ugyanis azt egyelőre a Windows alapú megoldások egyike sem támogatja kielégítően az egyedi kártyák virtuális gépre (VM-re) való irányítását.

Feladataink ellátása közben egyik partnerünk gyártósorán lévő Windows XP-t kellett üzembiztossá tenni, ami elsősorban egy 20 éves hardver cseréjét jelentette. A gépen több olyan szoftver is fut, aminek nincs Windows 10-el kompatibilis verziója, ezért itt is a virtualizálás felé indultunk. A gyártósorral a PC egy PCI-os Softing Profibus kártya segítségével volt összekötve, amit Windows alapon nem sikerült a Guest rendszernek továbbítani, emiatt XUbuntu lett a host, amin egy QEMU végezte a virtualizálást.

További szakmai információ:
virtualizalas_linux_alapokon.pdf