2022. Oct 17., 10:00
blog-header-image

Miért LabVIEW?

Nos, a „miért” előtt érdemes beszélni arról, mi is az a LabVIEW*? Dióhéjban a LabVIEW egy grafikus programozási nyelv, amelyet az amerikai National Instruments (röviden NI) nevű vállalat fejlesztett ki a nyolcvanas évek közepén, kifejezetten ipari alkalmazásokra.

Hol használjuk?

Egyedülálló programozási módja (erről később bővebben egy másik bejegyzésben), meredek tanulási görbéje és az NI hardvertermékeinek szoros integrációja gyorsan népszerűvé tette az oktatási, mérnöki és K+F (Kutatás-fejlesztés) tevékenységekben. Kezdetben a LabVIEW szinte kizárólag a mérésekre, az automatizálásra és az ipari kommunikációra összpontosított, és bár még mindig tartományspecifikus nyelv, mára kiforrott fejlesztői környezetté vált, amely eszközök széles skáláját kínálja a nem ipari asztali alkalmazások megvalósításához is.

Miközben az erőviszonyok folyamatosan változnak a programozási iparágban, a LabVIEW továbbra is rendkívül erős a mérési automatizálás és a folyamatvezérlés terén.

LabVIEW és az Omega Byte Kft.

Tehát most, hogy már ejtettünk pár szót a LabVIEW-ról, beszélhetünk a miértekről. Az elsődleges ok, amiért a LabVIEW-t az Omega Byte Kft.-nél használjuk az, hogy az egyedi programozási nyelve miatt könnyedén képesek vagyunk kezelni az egymással párhuzamosan haladó programszálakat, és mégis átlátható marad a folyamat számunkra. Ezen felül a LabVIEW számtalan egyedi eszközzel rendelkezik, melyek az Ipar 4.0 világában előforduló problémákra kínál megoldást. Használatának másik oka, hogy a LabVIEW kvázi szabvánnyá vált az ipar és a K+F egyes területein, így használatával megfelelőséget, szabványosítást, hosszú távú karbantarthatóságot és támogatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Az Omega Byte Kft.-nél összesen több mint 35 éves tapasztalatunk van ezzel a nyelvvel. Vannak emberek, akik pár éve ismerkedtek meg a nyelvvel, és vannak LabVIEW veteránjaink 10+ vagy akár 15+ éves tapasztalattal.

Nem elég?

Nos, van még egy ok: a LabVIEW használata valójában nagyon szórakoztató. A LabVIEW-közösség aktív, és rendkívül segítőkész így könnyű a tanulás azok számára is, akik most kezdik a programozást. Remélem, ez egy kis betekintést nyújtott a LabVIEW világába. Ha kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk bizalommal.